POLETNI DELOVNI ČAS KNJIGVARNE (od 1.7.-19.8): PON-PET: od 8:00 do 17:00, SOB: 8:00 do 12:00

MORILČEVI PLIŠASTI MEDVEDKI

MORILČEVI PLIŠASTI MEDVEDKI

24,00

Detektivska agencija Filo&Zofija se v sodelovanju s policijo Barvilla sooči s prvim primerom: odkritjem neusmiljenega morilca, ki je ubil že štiri otroke. Poleg žrtev vedno pusti žival – plišastega medvedka.

Šifra: 23461 Kategorije: , ,

Opis

Reni Descartes, Fredi Nietzsche, Konfucij, David Hume, Karli Marx in Sokrat mlajši so skupina 10 do 12-letnih otrok, ki jim je skupno, da so sirote in veliki misleci. Kljub svoji mladosti imajo filozofski pogled na življenje. So otroci, obdarjeni z izjemno radovednostjo in se sprašujejo o vsem ter iščejo odgovore, ki so pogosto nova vprašanja.

Skupino vodi Zofija Hipatija. 16-letno dekle je zelo inteligentno. Sama se je domislila, da ustanovi agencijo na podlagi filozofskih misli. Predana je reševanju ugank. Nekaj ​​primerov je že rešila, zasluženi denar pa porabila za plačilo najemnine hiše, v kateri živi z drugimi sirotami.

Sirote, ki živijo v Akademiji, uporabljajo inovativen način razmišljanja, ki temelji na filozofiji, da najdejo nove namige, ki jim omogočajo najti najbolj iskane zločince.

Knjiga, ki otroke sili k razmišljanju

Mislimo torej raziskujemo. To je slogan detektivske akademije Filo&Sofía, ki jo sestavlja sedem otrok, ki s svojim posebnim in skoraj revolucionarnim načinom razmišljanja, ki temelji na filozofiji, rešujejo najbolj zapletene skrivnosti. To so protagonisti knjige Morilčevi plišasti medvedki, ki jo je napisala Cuca Canals, prevedla Edita Fidler, izdala pa založba Salve. Primerna za vse tiste male mislece in ljubitelje knjig, ki si želijo besedil, polnih intrig, težko razložljivih dokazov, skoraj nemogočih ugank in zaokroženih zgodb.

Detektivsko akademijo Filo&Sofía sestavljajo otroci, ki bodo pristojni za odkrivanje neusmiljenega morilca v mestecu Barvill. Ni le navaden zločinec, je zelo nevarno bitje! Posveča se ubijanju otrok v mestu in ob svojem telesu pušča svoj pečat ali znak identitete: plišastega medvedka.

Toda tema "ubijanja" junakov te zgodbe ne prestraši preveč, temveč jih prisili k razmišljanju in premagovanju samega sebe, da bi našli pravi odgovor! Vrednote, kot so trud, vztrajnost in nepopustljivost, so med njihovim raziskovanjem zelo prisotne.

Skupini otrok je skupno to, da so sirote. Začetek te knjige bralca malce šokira, a ker ne želim razkriti vsega, bom povedal, da je njen začetek podoben začetku filma Frozen - in da so vsi otroci poimenovani po znanem filozofu in/ali mislecu iz zgodovine. Tako spoznamo Reni Descartesa, Zofijo Hipatijo, Fredija Nietzscheja, Karli Marxa, Sokrata mlajšega, Konfucija in Davida Huma.

Odličen način, da otrokom predstavite nekatere od likov, ki jih bodo jutri preučevali v srednji šoli! Gotovo bo kdo od njih pobrskal na internetu, da bo preveril, ali je res, da so obstajali, čeprav o njih še veliko niso brali.

Kot zaključek knjige je priložen dekalog iz akademije. Poudarja, da je pomembno razmišljati, razmišljati in razmišljati, "celo, ko pečemo jajca"; da karkoli dojemamo kot samoumevno; da spoštujemo in ne vsiljujemo svojih idej; da iz svojega besednjaka izženemo besedo "nemogoče"; da ne obupamo in vedno iščemo rešitev problema; da enako obravnavamo fante in dekleta; da smo radovedni in izkoristimo trenutek, ki ga živimo; da se vedno učimo na vsem, kar nam ponudi življenje, in da razmišljamo, da bi skupaj ustvarili in zgradili boljši svet. Katere od vseh teh zapovedi bi izbrali vi? Ni težko izbrati samo eno?

Na straneh tega romana nas Cuca Canals uči, kako pomembna in zanimiva je filozofija ter kako preprosto in koristno jo je uporabiti v vsakdanjem življenju.

Mešanje filozofije s skrivnostnim zapletom je zelo domiselna igra, ki se odlično obnese, saj vsak od članov detektivske agencije v preiskavo vnese svoj način razmišljanja in tako tvori zelo popolno ekipo. Poleg tega je tempo zelo živahen in vas vabi, da berete naprej, da bi odkrili krivca, preden bo prepozno.

Ubijalec medvedkov je prvi zvezek zbirke Filo&Sofija. Predvidevam, da bo v naslednjih knjigah pripovedoval eden od glavnih junakov, tako da jih bomo lahko še bolje spoznali in skupaj z njimi raziskovali nove skrivnosti.
Če ste še vedno željni več, ne zamudite drugega dela te čudovite zbirke!

Cuca Canals je dolgoletna pisateljica in scenaristka. Diplomirala je iz informacijskih znanosti na Avtonomni univerzi v Barceloni, kot scenaristka pa je sodelovala z Bigasom Lunom pri filmih, kot so Jamón Jamón (srebrni lev na beneškem filmskem festivalu), Huevos de Oro (posebna nagrada žirije na festivalu v San Sebastianu), La Teta y la Luna (zlata osmica za najboljši scenarij na beneškem filmskem festivalu) in La Camarera del Titánic (nagrada Goya za najboljši scenarij). Objavil je štiri romane za odrasle: Berta la Larga (1996), Llora, Alegría (1999) in 500.000 Historias de Amor (2005), ki so poželi veliko odobravanje kritikov in javnosti. Njeni romani so prevedeni v angleščino, nizozemščino, portugalščino, hebrejščino, nemščino, poljščino in italijanščino. Skupaj z Joséjem Castrom je izdala tudi več ilustriranih knjig za otroke. Hkrati razstavlja svoja slikarska dela in je izdal štiri knjige vizualne poezije.

Če ste še vedno željni več, ne zamudite drugega dela te čudovite zbirke! Imenuje se "Primer tovarne smrti" in tokrat bo morala detektivska agencija Filo&Sofía raziskati izginotje nekaterih zaposlenih v tovarni, kjer so delali.

Pripravil: bans

NaslovMORILČEVI PLIŠASTI MEDVEDKI
AvtorCuca Canals
ZbirkaFilo&Zofija
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje01.03.2023
ISBN978-961-289-167-1
Obseg192 strani
Format20,5 x 13 cm
Vezavamehka