POLETNI DELOVNI ČAS KNJIGVARNE (od 1.7.-19.8): PON-PET: od 8:00 do 17:00, SOB: 8:00 do 12:00

BISERI DUHA

BISERI DUHA

10,00

Biseri duha so prava hrana, ki sicer ne nasiti, a nam pokaže pot do duhovne hrane. Pot vodi preko našega ustvarjanja, umetnosti, razmišljanja in širjenja obzorij. Najbolj pa preko nasmejanega obraza, ki ga podarimo sočloveku.

Opis

Knjižica zgodb za dušo izpod tipk dr. Janeza Vodičarja in s fotografijami dr. Davida Kranerja nas popelje v »kolobarjenje letnih časov«, ki se jim počasi a vztrajno brišejo meje. Tudi nam ljudem se večkrat brišejo meje, zato potrebujemo mano izpod neba in živo vodo iz vodnjaka.

Dr. Janez Vodičar in dr. David Kraner, oba univerzitetna profesorja na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljeni, kljub svoji strokovnosti, s knjižico ostaneta pri prvinskem duhovnem »kolobarjenju«. S konkretnimi razmišljanji vsakdanjih človeških zgodb in odličnimi fotografijami narave, dogodkov in doživetij, lahko nagovorita bralca vseh stanov, če ima količkaj odprto srce in dopusti, da se v njem počasi oblikuje pravi Biser Duha.

Knjiga Biseri duha je ustvarjena za tiste, ki si želijo prekiniti vsakdanji ritem, tako mladim kakor odraslim. Beremo jo lahko postopoma in je zato izjemno primerna za sodobno obdobje, ko smo neprestano izpostavljeni virtualnim motnjam, ki lahko resno vplivajo na našo zbranost.

Na duhovit način se avtor sprehodi skozi vse letne čase. Dotakne se vseh pomembnih dogodkov in praznikov na letnem koledarju ter jih povezuje s svetopisenskimi citati. S temami se dotakne različnih stanja duha: od najbolj zbeganega stanja do najbolj umirjenega. Skoraj v vsaki temi lahko najdemo kanček provokativnosti, ki nas izzove k osebnemu razmišljanju. Avtorjeva osebna doživetja in izkušnje dodajo neprecenljivo vrednost vsebini knjige.

Predstavljenih je natanko 60 kratkih tem in 5 tematskih sklopov. Sklope poimenuje z letnimi časi: Pomlad (11), Poletje (14), Jesen (6), Zima (16) in Kadarkoli (13). Preko problema in vprašanj, ki jih avtor izpostavi, v vsaki temi pridemo do nekih rešitev. Kdo pa nima problemov? Kdor pa si ne želi rešitev?

Med temami najdemo problem zaskrbljenega odraslega človeka, ki obupava in otroka, ki se znotraj zapletenosti sveta zna preprosto igrati. Obupanega povabi, da bi postal podoben otroku. Spet drugič, ko je prehod na letni čas, nas povabi od tarnanja nad prestavljanjem kazalca na uri h globljemu razumevanju časa. Ali pa od hrupnih telefonov k srečanju s človekom, ki je ob nas. Ali pa od velikih načrtov v glavi, do konkretnih majhnih korakov in pozornosti do drobnih stvari prinaša zadovoljstvo... Avtor niti ne pozabi na babilonski stolp nerazumevanja ljudi in rešitve v binkoštnem Svetem Duha, ki deluje v ljubezni in pomaga razumeti še tako zapletene odnose. Spomni se tudi maturantov in njihove tekmovalne konkurence, dolgih dni, klepetulj, slabe novice, različnih časov, praznih besed, zmot, starih poti, čudnih okusov itd. Med temami najdemo zanimive naslove: Revščina, Kakor drevo, Plezanje ribe, Živa beseda, Milost, Hvaležnost, Tema, Miklavževanje, Pravi prerok, Križ s križem, Silvestrovo, Doma, Pričakovanje, Revščina, Tepežji dan, Sanje, Pravi Bog, Megla, Staranje, Sv. Janez Bosko, Pepelnica, Zaupanje itd.

Tematski sklop Kadarkoli razmetan po vsej knjigi. Avtor eno od njegovih tem zaključi tako: »Ko smo drug do drugega pozorni in širimo dobro voljo, ne le lajšamo križe, ampak dobesedno ozdravljamo duše.«

Pred vami je majhna žepna knjižica z veliko modrosti in vedrih spodbud. Vse teme nas lahko usmerijo k iskanju smisla našega življenja. Tako, kot nas že narava sama s svojim spreminjanjem vodi k iskanju temeljev našega življenja, smo tudi mi na svetu zato, da naše poglede očistimo kot njivo in uredimo naše poglede na svet.

NaslovBISERI DUHA
AvtorJanez Vodičar
IlustracijeFografije Kraner David
ZbirkiDuh in življenje, Mladinska zbirka
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2023
ISBN978-961-289-177-0
Obseg127 strani
Format140x215 mm
VezavaTrda veza