Na meji treh svetov

Na meji treh svetov

29,00

Na 300 straneh, ob besedilu in 385 dokumentarnih barvnih fotografijah, se pisec razgleduje po Koroškem, Goriškem in Tržaškem v časovnem razponu treh desetletij. Vendar to ni več zgolj suhoparno novinarsko poročanje, prej nenehno teženje k literarnemu ustvarjanju, v katerem sta na delu duša in srce ter misel in toplina fiktivne osebe Beti. V celotnem besedilu izraziteje in samostojno nastopa okrog 200 oseb, po katerih je zaznavno domala vse, kar je oblikovalo in oblikuje življenje naših rojakov onstran državnih meja.

Šifra: 14103 Kategorije: , ,

Opis

O monografiji kot je še ni bilo, je na jubilejnem Grajskem večeru 65, v sredo 24. oktobra spregovoril državni sekretar Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Matjaž Longar.
Na 300 straneh, ob besedilu in 385 dokumentarnih barvnih fotografijah, se pisec razgleduje po Koroškem, Goriškem in Tržaškem v časovnem razponu treh desetletij. Vendar to ni več zgolj suhoparno novinarsko poročanje, prej nenehno teženje k literarnemu ustvarjanju, v katerem sta na delu duša in srce ter misel in toplina fiktivne osebe Beti. V celotnem besedilu izraziteje in samostojno nastopa okrog 200 oseb, po katerih je zaznavno domala vse, kar je oblikovalo in oblikuje življenje naših rojakov onstran državnih meja. Kdo bi preštel vsa pota, ki so vodila v dežele čez Karavanke, Sočo, mimo Krasa do jadranske obale. Kaj pisec doživlja? V tistih svinčenih časih na državni meji vselej strog nadzor v brezhibnem delovanju obveščevalnega omrežja. Toda pomembnejše je bilo, da je med rojaki Celovca, Sveč, Sel, Pliberka, Djekš oziroma naselij Rož, Podjuna, Zilja, med rojaki na Goriškem in Tržaškem doživljal brezmejno sproščenost, prisrčnost, odprtost, gostoljubnost, v njihovih kulturnih prireditvah festival slovenstva, ljubezni do slovenske pesmi in besede. Resnici na ljubo, kar je zapisano na straneh te knjige, so le osebna doživetja, osebna videnja, a s tem še zdaleč ni zarisana celotna podoba Koroške, Goriške in Tržaške. Tudi skromni zapisi, porojeni iz ljubezni in resnicoljubnosti, osvetljujejo celoto. Res pa je tudi, kar pravi latinski rek: Quod non est in scriptis, non est in mundo / kar ni zapisano, tega tudi ni v svetu.

Srčna naklonjenost diha iz uvodnih spremnih besedil. Dr. Zdravko Inzko, predsednik Narodnega doma koroških Slovencev: Koroška, dragocena vezenina pesmi, lepote in ljubezni, Koroška, ki te čutim, tisto od včeraj in to današnjo, Koroška, ki te vidim v razkošju in ritualu pomladnih in jesenskih trav, pisanih travnikov in skrivnostih voda, valovitih gričev in prijaznih naselij, duhovitih, prešernih in pojočih ljudi. Koroška, ki ji je pisec namenil največ strani, se nam razkriva kot ena sama pesem, ena sama ljubezen. Jože Kopeinig, legendarni rektor Doma prosvete v Tinjah, imenuje avtorja »občutljivega in zaljubljenega popotnika«, ki se sprehaja po Koroški, Goriški in Tržaški, se pogovarja z ljudmi, globoko zakoreninjenimi v svojem narodu in sklene: »Kdor bo bral ta ‘epopejski potopis’, bo prekoračil vse meje pokrajinske zgodovine, ideološke in kulturne, in bo zadihal, da je slovenstvo le eno, a hkrati bo hvaležno v srcu priznal, kako je krščansko izročilo dalo svoj pečat vsej slovenski kulturni pokrajini pa tudi ljudem, ki so v senci mnogih križev verovali in dočakali vstajenja dan.« Izkušen in priljubljen dolgoletni urednik kulturnih oddaj ljubljanske televizije Peter Kuhar je kot prvi bralec v spremni besedi med drugim zapisal: »Avtorjeva beseda v knjigi teče zamišljeno, kdaj kakor tiha, a bistra reka, potem spet kot razburkan hudournik, ki nam sproti razkriva stotine usod in dejstev. Pisec nas vendarle z vso svojo esejistično pronicljivostjo vseskozi resno in skrbno pelje čez več desetletij življenjskega utripa med rojaki čez mejo in deloma tudi pri nas, a ravno v pravi meri, da se zavemo neke navzočnosti in neke preteklosti.«
Matjaž Longar, Grajski večer 65, sreda 24. oktober 2012, Ljubljana Rakovnik

NaslovNa meji treh svetov
PodnaslovEsejistični potopis med rojaki na Koroškem, Goriškem in Tržaškem
AvtorJože Zadravec
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2012
ISBN978-961-211-6
Obseg288 strani
Format23,5 x 33