Jurček

Jurček

18,50

Deček, ki je pobegnil pred komunisti.

“… Tistih nekaj porumenelih listov, ki jih je Jure začel popisovati ob koncu petdesetih let, se je zdaj spremenilo v »spomine iz njegovega otroštva«. Kot zadnji od desetih otrok si je za naslov izbral pomanjševalnico imena, ki sta mu ga izbrala njegova draga starša. Strani te knjige  združujejo vprašanja, ki so podobna tistim v Saint- Exupéryjevem Malem princu, nedolžnost malega Jozueta iz filma Življenje je lepo in najbolj nore in nasilne osebnosti Kusturičinih filmov. Ko vstopimo vanje, se nam zdi, da gledamo svet z očmi in srcem otroka. Čeprav se nežnost in nedolžnost nenehno dotikata drame in nesmisla nasilja in vojne.”

Šifra: 14074 Kategoriji: ,

Opis

“Tisti, ki smo osebno poslušali Jureta Langusa, vemo, kako spretno zna pripovedovati in kako dobro zna pritegniti pozornost mladih in starejših, tudi z najpreprostejšo anekdoto, ter pri tem z lahkoto zabriše meje med resničnostjo in domišljijo. Tisti, ki smo ga že kdaj poslušali v živo, si  bomo ob branju te zgodbe predstavljali njegove kretnje in ton njegovega glasu.

… Skušal sem se spomniti, kako narediš, da te ni več strah. Od takrat, ko so pobegnili iz Ljubljane takoj po koncu vojne leta 1945, do takrat, ko so prispeli na obrobje Buenos Airesa tri leta kasneje, je Jurček s svojo družino v naglici prečkal Alpe proti Avstriji. S seboj so nesli le tisto, kar so imeli na sebi. Bili so zaprti v avstrijskih in italijanskih taboriščih, z vlakom so potovali po ruševinah povojne Evrope od Genove do pristanišča v Bremnu, kjer so se vkrcali na ladjo za Argentino.
V knjigi Jurček bomo doživeli strah otroka na begu, ki je gotovo podoben strahu, ki ga danes po vsem svetu doživlja na milijone otrok. Skozi njegovo zgodbo bo v nas zraslo nezaupanje do velikih ideologij, ki so skušale rešiti velike probleme človeštva.”
(iz Predstavitve knjige, Néstor Zubeldía)

NaslovJurček
PodnaslovDeček, ki je pobegnil pred komunisti
AvtorJure Langus
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2012
ISBN978-961-211-651-4
Obseg248 strani
Format15 x 21 cm
Vezavatrda