Učenjak in svetnik Frančišek Saleški

Učenjak in svetnik Frančišek Saleški

15,00

Knjiga presega razsežnosti navadnega življenjepisa. S časovnim zaporedjem nam predstavlja nekatere teme takratnega in sedanjega časa, kot npr. uresničevanje evangeljskega življenja v krščanskih skupnostih, slog ekumenskega dialoga, podpiranje znanosti in vere, ki ju ne postavlja v nasprotje, temveč v medsebojno povezanost. Vzgib duhovne ustvarjalnosti zaradi ljubezni do vsega Dobrega, Lepega in Resničnega.

Opis

Doktor obojnega prava (civilnega in cerkvenega), duhovnik in škof v škofiji, ki jo je razdejal Kalvinov razkol, opustošilo pa “ženevsko ljudstvo” pa tudi savojsko in francosko, diplomat, pastir, voditelj duš, duhovni pisatelj … Kako naj bi v kratkem življenjepisu zaobjel tako vsestransko osebnost?

… Še zadnjo besedo: Morda me boš obsojal, da sem prevečnavdušen za svojega junaka. Ali ne bi bilo primerno, da bi današnji pisci, ki hočejo pisati všečneje bralcem, našli pri svetnikih in svetnicah tudi napake in celo grehe? Do podrobnosti sem preiskal Frančiškovo življenje; pazljivo sem prisluhnil očitkom, ki so mu jih izrekli, še ko je bil živ: na primer malo moteča sentimentalnost, izpade jeze, spretnost, ki meji na dvoličnost (res, najdemo je veliko), za naš okus preplehka prizanesljivost. Vendar sem moral vsakokrat povesiti roke in priznati, da sem premagan.
(avtor v uvodu)

NaslovUčenjak in svetnik Frančišek Saleški
AvtorAndré Ravier
ZbirkaMozaik
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2010
ISBN978-961-211-529-6
Obseg250 strani + 20 strani priloge
Format13,5 x 21 cm
Vezavatrdo vezana