Polje, kdo bo tebe ljubil

Polje, kdo bo tebe ljubil

20,00

Pričujočo knjigo – zbirko hišnih zgodb, osebnih zgodb, zapiskov, kronik, kmetijskih zgodb … – so izdali otroci Ivana Potočnika. Ob koncu dodajajo tudi svoja pričevanja “o očetu kmetovalcu in zapisovalcu.”

Opis

“Ivan Potočnik je bil rojen 8. decembra 1901, na Dobračevi pri Žireh, pri Potočniku, kjer je že več stoletij živel njegov rod. Od otrok je bil tretji po vrsti, a prvi, ki je preživel. Pred njim sta umrla, še dojenčka, edina sestra in en brat. Za njim se je rodilo še pet bratov, a sta preživela le dva, Franc in Filip (Lipe). Vsi otroci pa so bili šibkega zdravja, posebno še Ivan, ki je komaj preživel zgodnja otroška leta. Za toliko umrlih otrok je bilo mogoče krivo sorodstvo staršev, saj sta bila mala bratranca. Ker so imeli tudi vsi trije občutljiv želodec, je oče pozneje dajal krivdo na vroč kruh. Mama jih je razvajala na tak način, da jim je ob peki vsakemu posebej spekla mali hlebček, ki so ga seveda še vročega pojedli …

Bil je že od malega določen za naslednika na kmetiji in se je nanjo tudi navezal. Zato se je kljub očetovemu nasprotovanju odločil, da bo šel v kmetijsko šolo, in sicer na Grm na Dolenjskem. Tam je bil v dveh delih, ker je vmes moral odslužiti eno leto vojaškega roka. Ker je bil rojen konec leta 1901, je imel srečo, da še ni bil mobiliziran v prvo svetovno vojno. (Nekateri njegovi letniki, rojeni istega leta, so že bili). Bil pa je med prvimi rekruti nove Jugoslovanske vojske. Vso revščino te vojske je opisal v dveh zvezkih …”

NaslovPolje, kdo bo tebe ljubil
AvtorIvan Potočnik
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2018
ISBN978-961-211-946-1
Obseg304 strani
Format21,5 x 28,5 cm
Vezavatrda