REDOVNIKI IN REDOVNICE NA SLOVENSKEM

REDOVNIKI IN REDOVNICE NA SLOVENSKEM

12,00

Šesta knjiga iz zbirke Redovništvo na Slovenskem. Besedilo Redovniki in redovnice na Slovenskem je bilo pripravljeno kot pripomoček za študij predmetov, povezanih z zgodovino redovnih ustanov na Slovenskem v okviru študija zgodovine Cerkve.

Opis

Ozemlje, na katerem so se naselili predniki Slovencev v 6. stoletju, je bilo pred tem zaradi prehodnega značaja pod vplivom večjih cerkvenih središč, ki so se razvila v neposrednem sosedstvu (Aquilea, Siscia, Singidunum). V cerkvenih središčih, ki so na današnjih slovenskih tleh nastala še v času preganjanja kristjanov, to je do začetka 4. stoletja, je mogoče sklepati na posamezne izraze asketskega življenja. O tem v svojih spisih govori sv. Viktorin Ptujski, ki je bil usmrčen v letu 303 ali 304. Viktorin Ptujski velja za najstarejšega cerkvenega pisca v naših krajih.

Čez slovensko ozemlje je sredi 4. stoletja potoval asket sv. Martin, ki je dal spodbudo za nastanek več asketskih skupin. Stike s tem področjem sta imela še škofa sv. Evzebij iz Varcellija in sv. Hilarij iz Poitiers, navdušena zagovornika meništva, ki sta se skozi te kraje vračala iz begunstva na vzhodu. Poleg osebnih stikov sta vpliv imela tudi življenjepisa sv. Antona in sv. Martina, ki sta bila že zgodaj prevedena v latinski jezik in sta bila poznana v tem delu rimskega imperija.

NaslovREDOVNIKI IN REDOVNICE NA SLOVENSKEM
PodnaslovOris zgodovine redovništva na Slovenskem v 50 slikah
AvtorBogdan Kolar
ZbirkaRedovništvo na Slovenskem
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2018
ISBN978-961-90474-6-0
Obseg335 strani
Format16,5 x 23,5 cm
Vezavamehka vezava