MNOGO NAM JE PODARIL

MNOGO NAM JE PODARIL

24,90

Ob prvi obletnici smrti papeža Benedikta XVI.

Zakaj še ena knjiga o Benediktu XVI.?
Tu ne pričakujte akademskih sintez o njegovem teološkem učenju. Ne pričakujte kupa velikih nagovorov svetu. Avtor kardinal Robert Sarah, pravi, da je želel napisati to knjigo, da bi odstrl moč učenja duhovnega voditelja, kar je Benedikt XVI. bil. V tej knjigi boste torej našli vpogled v dušo Josepha Ratzingerja.

Opis

Benedikt XVI se je vedno zavzemal za očetovsko skrb in misijonarsko nalogo, da bi z modrostjo, nepopustljivostjo in ostrim čutom za natančnost obravnaval eno od najpomembnejših vprašanj – kdo je Bog? V zasebnih pogovorih je pogosto poudarjal: ‘Veliko je pomembnih stvari, a najpomembnejša je vera v Boga.’ Ta vera v Boga je bila središče njegovega oznanjevanja, papeževanja in škofovske službe. Medtem ko so drugi morda imeli drugačne prioritete, je bil glavni cilj Benedikta XVI nedvoumno jasen – Bog.

Joseph Ratzinger si je prizadeval, da bi nas ponovno pripeljal do odkritja veličine, svetosti in božanskega izvora liturgije, ki nas bo postavilo pred Boga. Njegov izjemni čut za Boga je v njem ustvaril brezpogojno ljubezen do Božje besede, ki jo posredujeta izročilo in Sveto pismo, in jo je zvesto posredoval skozi nedotakljivo učiteljstvo Cerkve.

Naj bo Benedikt XVI, naš duhovni vodja, pastir naših src in oče naših duš, naš vodnik in varuh Cerkve. Naj njegova modrost in ljubezen do Boga še naprej usmerjata in varujeta Cerkev ter nas vse pripeljeta bliže k Njemu.

Kardinal Robert Sarah je v svoji najnovejši knjigi 'Mnogo nam je podari' ponudil vznemirljiv in veličasten pogled na papeža Benedikta XVI. Knjiga je razdeljena na tri dele, ki vsak na svoj način izpostavljajo življenjsko pot in učenje tega velikega duhovnega voditelja. Prvi del, 'mistična upodobitev Benedikta XVI.', je najodmevnejši in tudi edini doslej neobjavljeni del, ki ga je napisal sam kardinal Sarah. Drugi in tretji del pa sta ponatis člankov o papežu Ratzingerju (drugi del) ter izbor besedil, ki jih je napisal sam Benedikt XVI. (tretji del). Skupaj tvorijo spoštljiv in poglobljen prikaz življenja in dela tega izjemnega papeža.

Kardinal Sarah je v knjigi jasno izrazil svojo naklonjenost do papeža Benedikta XVI., ki jo je gojil kot 'duhovni sin'. Na vsaki strani se odraža njegovo globoko spoštovanje in hvaležnost do papeža, ki mu je bil vzor in duhovni voditelj. V prvem delu se kardinal Sarah posveti 'mistični upodobitvi Benedikta XVI.', ki nam razkriva njegovo duhovno pot in odnos do Boga. Tu je videti, da se je kardinal želel pokloniti 'svojemu' papežu, ki mu je bil vzor v duhovni rasti in osebnem življenju.

Kardinal Sarah v nadaljevanju razpravlja o različnih vidikih 'duhovnega voditelja', ki so zaznamovali življenje papeža Benedikta XVI. Med drugim se dotakne njegovega očetovstva, ki je bilo zaznamovano z globokim veseljem ob češčenju Boga. Papež je vedno poudarjal, da se moramo v svojem življenju osredotočiti k Bogu, saj je on vir vsega dobrega. Kardinal Sarah poudarja tudi Benediktovo otroško dušo, ki ga je približala vsem in omogočila njegovo dobrohotno bližino. To je bil eden od ključnih elementov, ki je papežu omogočil, da je bil tako priljubljen in ljubljen med ljudmi.

Posebno poglavje knjige je namenjeno tudi ljubezni do duhovnikov, ki jo je papež Benedikt XVI. izkazoval vse svoje življenje. Bil je globoko zaskrbljen za duhovno rast svojih duhovnikov in njihovo dobrobit. S svojim zgledom je spodbujal duhovnike, naj bodo zvesti svojemu poklicu in ljubeči do svojih vernikov.

Avtor se dotakne tudi vprašanja, ki so ga nekateri imenovali 'politična šibkost' Benediktovega pontifikata.  Poudarja, da je papež Benedikt XVI. do konca svojega življenja prenašal slabosti in nesposobnosti celo svojih sodelavcev. Kljub temu, da je bil potrpežljiv, nikoli ni šel v kompromis z resnico. Čutil se je odgovornega za resnico in se je zavzemal za njo, ne glede na to, kako težko je bilo.

Kardinal Sarah v svoji knjigi 'Mnogo nam je podari' ponuja lep poklon svojemu 'očetu' papežu Benediktu XVI. Čustveno in spoštljivo se spominja njegovega življenja in dela ter nam preko svojih besed približa njegovo duhovnost in pomen za Cerkev in svet.

Knjiga je dragoceno pričevanje o moči vere in človeškega življenja, ki je bilo zaznamovano z ljubeznijo do Boga in bližnjega.

Zahvaljujoč kardinalu Sarahu, bomo lahko še naprej cenili in spoštovali papeža Benedikta XVI. kot enega najpomembnejših duhovnih voditeljev našega časa.

NaslovMNOGO NAM JE PODARIL
PodnaslovPapežu Benediktu XVI. v hvaležen spomin
AvtorRobert Sarah kardinal
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2023
ISBN9789612891947
Obseg200 str.
Vezavamehka z zavihki