Bakhita: od sužnosti do svetosti

Bakhita: od sužnosti do svetosti

13,00

V slovenščini je izšla knjiga o priljubljeni črnski svetnici iz Sudana v Afriki – SVETI JOŽEFINI BAKHITI (1869 – 1947). Poleg dnevnika, ki ga je osebno narekovala sosestri v Schiu (VI, Italija), ko je že postala redovnica kanosijanka, vsebuje še štiri poglavja, ki dodatno osvetljujejo njen pomen za vesoljno Cerkev, slovenski narod in vsakega posameznika.
Knjiga vsebuje tudi bogato slikovno gradivo.

Šifra: 16469 Kategorije: , ,

Opis

Ko resnično spoznamo Božjo ljubezen in se utopimo vanjo, se naše življenje prav gotovo spremeni. Sužnja, ki je, šele ko je znala vse odpustiti, zaradi Božje ljubezni lahko zaživela svetništvo – tesno povezanost z Bogom. Brez odpuščanja ni sprave! Predanost Bogu in Božji ljubezni nam bo pomagala odpuščati in zaživeti pravo svetost.

Knjiga navaja besede treh papežev: svetega Janeza Pavla II., Benedikta XVI. in sedanjega papeža Frančiška, ki jo postavljajo za svetel zgled na poti vere v današnjem času. Ta prinaša nove oblike suženjstva, katerega znamenje niso več verige, ampak izkoriščanje človeka po človeku.
Opisana je duhovnost reda, ki mu je pripadala (Hčere Božje ljubezni) in molitve, ki so ji posvečene. Navedeni so čudeži in uslišanja, ki so se zgodili na njeno priprošnjo, kar potrjuje njene besede: “V nebesih bom močna in bom za vse pridobila veliko milosti.”
Velika spodbuda za obnovljeno gorečnost v našem osebnem prizadevanju na poti svetosti so tudi razmišljanja slovenskih duhovnikov, ki poglabljajo naše razumevanje Bakhitine svetosti in osvetljujejo njene mnogotere vidike. Sveta Bakhita prihaja med Slovence kot učiteljica molitve, prijateljica v stiski in zanesljiva priprošnjica pri Bogu, da bi nam v moči svojega spoznanja Troedinega Boga pomagala rasti v zaupanju v dobroto Gospoda in spoštovanju njegove svete volje. Sama ga je kot ljubečega Očeta prepoznala po bolečih izkušnjah človeške krutosti, ko je bila kot sužnja telesno in duševno močno ranjena, a je z Božjo pomočjo vendarle prehodila pot od sužnosti do svetosti. “Ko bi vedeli, kako velika milost je poznati Gospoda!” Želi, da bi tudi mi dosegli tako stopnjo ljubezni in popolnega odpuščanja, ko bi zmogli moliti za tiste, ki so nas prizadeli. Prav zaradi tega je postala svetnica upanja in nam jo je Cerkev dala za sestro vseh.
Sveta Bakhita nas spodbuja k temu, da bi resnično začeli iskati Boga v vsem, kar nam življenje prinaša. Kaže nam, da lahko v iskreni zazrtosti vase presežemo zgolj formalno razumevanje in udejanjanje vere in vstopimo v oseben odnos z Bogom. Tako bo naše ranjeno srce ozdravljeno in bomo svobodni za ljubezen do našega skupnega Očeta in Sina, ki nam je oznanil njegovo ljubezen za ceno svojega življenja. Resnica nas bo osvobodila in šele tedaj bo prišlo v slovenskem narodu do sprave, brez katere ne moremo sproščeno zadihati, se razvijati in uresničiti poslanstva, ki nam ga je Bog zaupal.
Čeprav neizobražena, je sveta Bakhita dosegla veliko duhovno modrost. V odločilnih trenutkih se je znala prav odločati in je vedno izbrala Boga, zato je kažipot mladim. Je tudi zgled vzornega redovniškega življenja. Ob njej se potrjuje resnica, da je lepo biti kristjan, saj Jezus človeka, ki je notranje razkosan in zagrenjen, po svojem usmiljenju ponovno sestavi v novo in popolno celoto. Slovenci imamo možnost počastiti sveto Bakhito v župnijski cerkvi svetega Jožefa v Ivančni Gorici, kjer se nahaja njena relikvija – košček kosti svetnice.
Nekateri sveto Bakhito že nekoliko poznate, sedaj pa se ponuja priložnost, da svoje védenje o njej poglobite. Je sodobna svetnica in nauki, ki izhajajo iz njenega življenja, ki ga je Bog tako čudovito preoblikoval in vodil, nam ponujajo odgovore na številna aktualna vprašanja. Naj bo knjiga Od sužnosti do svetosti svetilnik v teh temnih časih, ko na viharnem morju današnjega sveta težko najdemo pravo smer, da bi krhko barko našega življenja varno privedli v miren pristan, ko duša v večnem zrenju Boga doseže končno srečo. Zaupajmo svetnici, ki goduje na slovenski kulturni praznik in je za najvišje merilo kulture postavila to, kar je edino zveličavno in odrešujoče – ljubezen do Boga.

NaslovBakhita: od sužnosti do svetosti
PodnaslovDnevnik svete Jožefine Bakhite
AvtorBakhita
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2015
ISBN978-961-211-778-8
Obseg308 strani
Format14,5 x 20,5 cm
Vezavabroširana