VELIKI ZDRAVNIK FAN FENGLONG – OKI

Akcija!

VELIKI ZDRAVNIK FAN FENGLONG – OKI

12,76

Če si ga pogledal od daleč, si videl le mrk izraz na obrazu in obleko, ki ji ni namenil nobene pozornosti. Če ga nisi poznal od prej, bi si težko predstavljal, da je bil to glavni junak omenjenih legendarnih zgodb. Nad njegovo glavo ni bilo videti svetniškega sija, na zunaj se ni čisto nič razlikoval od drugih ljudi, njegova dejanja pa so v ljudeh vzbujala občutke občudovanja, kot da je daleč nad vsemi.

 

Opis

Zdravnik je bil z vsem srcem. Čeprav je bil stalno z bolniki, je bral in študiral, da bi dopolnjeval svoje strokovno znanje. Kot zdravnik se ni menil ne za slavo ne za denar. Vsa leta v bolnišnici sv. Marije v Luodongu ni prejemal plače. Nasprotno. Sam je z denarjem pomagal revnim pacientom, ki si sicer zdravljenja ne bi mogli privoščiti. Denar so mu pošiljali znanci in dobrotniki z vsega sveta. Lahko bi si privoščil udobno življenje, a je vse razdal. Slava mu je bila ponujena na krožniku. Večkrat so ga hoteli predlagati za Nobelovo nagrado, pa je vedno odklonil. Pisali so o njem, a je pisce vedno prosil, naj o njem pišejo čim manj in še to samo resnico, brez olepševanj.

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in metropolit, v uvodni besedi

 

Misijonarji so bili navdihnjeni z Jezusovim krščanskim duhom in so služili brez ozira na zasebno. Pred-vsem kirurgi so imeli zelo omejene vire, opremo in pripomočke, s katerimi so lahko operirali, zato so vedeli, da bol-nik ne bo imel nobenega upanja, če se ne bodo zanj borili z vsemi silami. S takimi plemenitimi občutji je Fan Fenglong  (Janez Janež) izvedel več kot osemdeset tisoč operacij od nog do glave; če je le mogel, se je lotil operiranja. Če bi danes kdo hotel potolči njegov rekord, mislim, da bi moral za to prekršiti zdravniško etiko in čezmerno operirati.

NaslovVELIKI ZDRAVNIK FAN FENGLONG – OKI
PodnaslovDR. JANEZ JANEŽ, KI JE RAVNINO LANYANG POSEJAL S SOČUTJEM
AvtorEnota za ustno zgodovino Bolnišnice svete Marije na Tajvanu
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2020
ISBN978-961-289-083-4
Obseg215