Poroči se in bodi podrejena

Poroči se in bodi podrejena

17,90

V ušesih razločno slišim oporekanje. Zakaj najprej ženska? Zakaj mora biti vedno najprej na nas ta napor, da delamo na sebi, da napravimo prostor, da se ugriznemo v jezik, ko spontano pride do kritike? …

Šifra: 18577 Kategorija: Oznaka:

Opis

… Ne vem. Vprašajte Boga, če imate stike. On je tisti, ki je »zaupal človeštvo ženski«, kot je napisal Janez Pavel II. Ženski je ukazano, da napravi prvi košček poti, da reče prvi dà. Tako je pri biološkem materinstvu in vsakokrat, ko se kaj rodi: zakon, družina, ljubezen. Tako je, ko pride otrok na svet: ni to, da je mati več od očeta. A ona ima nalogo, da čuva življenje, ko je šibko. To je njena naloga (tudi zakonita) – ki ni uradna, ampak globoka –, da potlači svoje zahteve ali pričakovanja in dovoli, da je drugi tak, kot je.

Moškega pa čaka drugi del naloge, ne manjši, samo drugačen. Na primer, ko bo moral malček postati moški ali ženska, mu to ne bo mogoče postati brez očeta, ki čuva dom, in silil ga bo, da ga zapusti (jaz se bom zagotovo skušala upreti, sledila bom otrokom z jopičem ter Hiconcilom in žetonom, da me bodo lahko poklicali: saj vem, kabin ni več, a kaj ti veš o tem, če nastane jedrska katastrofa). Torej, moški ima težavno delo, tisto, ki ga je vedno opravljal (ga je?) in trdno držal drog družinskega življenja. Moški so poklicani, da oblikujejo svet, ženske pa, da mu dajo notranji pečat, dišavo, barvo. Od njih je odvisna duhovna raven doma, skupine, dobe.

Je ta knjiga obračun s sodobnim in skrajnim feminizmom? Ni. Ali pa je. Vendar v drugem koraku. V prvem koraku je knjiga, v kateri ena ženska vešče in izkušeno svetuje drugim ženskam. Svetuje kaj? To, kar si ženske med seboj v zaupnih pogovorih najraje in najpogosteje svetujejo: kako je treba z moškimi in zakaj se je dobro poročiti. Kljub temu knjiga ne bi imela tolikega odmeva, če ne bi obenem, ko svetuje, čelno trčila v določeno feministično dogmatiko. Odmev, ki se podvoji, ko se Costanza Miriano že na naslovnici opredeli za krščansko, saj se opre na znameniti Pavlov stavek: »Žene naj bodo podrejene svojim možem kakor Gospodu« (Ef 5,22).
Branko Cestnik (iz uvodne besede)

Costanza Miriano se je rodila v Perugi leta 1970, kjer je tudi diplomirala iz klasične književnosti. Študirala je še novinarstvo, se preselila v Rim in začela delo na javni italijanski televiziji RAI. Petnajst let je urejala dnevnik na tretjem programu, sedaj pa je odgovorna za verski program RAI Vaticano. Sodeluje tudi s časopisi Avvenire, Il Timone, Credere in Il Foglio. Je goreča katoličanka, prepričana, da se pride v nebesa le po priporočanju, zato prednostno izbira poti, ki vodijo k nebeškemu vladarju. Med temi sta obisk svete maše in molitev rožnega venca. Je poročena in ima štiri otroke, dva sinova in dve hčeri (in enega moža). Piše ponoči, čez dan počne tisoč drugih stvari, predvsem pa je mama. Želi si najti več časa za svoj najljubši hobi – tek. Sodelovala je v raznih maratonskih tekih, njen osebni rekord je 3 ure in 15 minut. Bila je članica odbora Zaščitimo naše otroke, ki je organiziral odmevna Family Day v Rimu 20. junija 2015 in 30. januarja 2016.

NaslovPoroči se in bodi podrejena
PodnaslovEkstremna praksa za neustrašne ženske
AvtorCostanza Miriano
ZbirkaPedagoška zbirka
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2017
ISBN978-961-211-879-2
Obseg224 strani
Format13,5 x 21 cm
Vezavabroširana