Čokoladne sanje malega Jakoba

Čokoladne sanje malega Jakoba

4,00

Otroci veliko sanjajo. Njihov svet je poln fantazije in določeni dogodki, ki se med letom vrstijo v natančno določenem kronološkem zaporedju, se najprej uresničijo v sanjah. Pričakovanje Miklavža, tega velikega dobrotnika otrok, ki ga obdajajo angeli in parklji, je za večino otrok nepozabno doživetje, ki ga je težko primerjati s kakšnim drugim.

Šifra: 16039 Kategoriji: , Oznaki: ,

Opis

Jože Brojan, ta velik otrok, ki tudi po šestdesetem letu starosti ni izgubil otroške duše, je svoji novi pripovedi, ki govori o Miklavžu, dal naslov Čokoladne sanje malega Jakoba.
Jakobove sanje se niso dogajale v kakšni veliki mestni stolpnici, ampak v prikupni leseni hiški ob robu gozda, kjer sta v kamri spala Jakob in Maša. Zgodba je postavljena v odmaknjen in pozabljen svet, ki je daleč od mestnega vrveža, kjer je vse na dosegu roke, samo če imaš dovolj denarja.
V mestu ni treba sanjati, ker lahko vse kupiš. V hiški na robu gozda pa si velikokrat žalosten: “Kaj pa, če je letos Miklavž pozabil na naju” je z otožnim glasom rekel Jakob in pogledal proti Maši. “O, to pa že ne, Miklavž ne pozabi na nikogar! Pa tudi najini pismi, ki sva ju pustila zanj na okenski polici, je že vzel,” je odločno odgovorila Maša.

Brojanova zgodba z leseno hiško ob robu gozda pa ni osamljen primer, ampak težka resničnost mnogih družin, ki jih je recesija potisnila v boj za preživetje. V Jakobovih sanjah so namreč vsi njegovi sošolci, ki niso izgubili svojega upanja in verjamejo v dobroto: “Veš, Maša, vsi otroci smo bili videti kakor snežni možje, saj je snežilo tako močno, da si komaj kaj videl, a nas je kljub temu pričakala čudovita nebeška glasba. Malo večji in veliki angeli so tako glasno igrali na vsemogoča čokoladna glasbila, da se je slišalo do nebes in nazaj.” “Kaj pa so počeli kosmatinci iz pekla? So tudi oni igrali in plesali?” je zanimalo starejšo sestrico. “Kaj, kaj, kaj! Pokorno so molili, nas nosili v naročju in stregli z najboljšimi čokoladnimi bonbončki na svetu. Tako kakor jim je naročil Miklavž.”

Brojanova zgodba je res prava tolažba za dušo, ilustracije Erne Kovač pa otroško fantazijo še dodatno podkrepijo, da ne moreš več dvomiti v zmago dobrega in lepega. Tako je prav. V imenu vseh otrok hvala lepa obema, da sta s čokoladnimi sanjami malega Jakoba vsem polepšala zimske urice. Treba je sanjati, vsak dan znova, in upati, da se bodo naša pričakovanja uresničila.
(Branko Balažic)

NaslovČokoladne sanje malega Jakoba
AvtorJože Brojan
IlustracijeErna Kovač
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2014
ISBN978-961-211-768-9
Obseg24 strani
Format23,5 x 16,5 cm
Vezavazvezek