Oddaljeni, a vendar blizu

Oddaljeni, a vendar blizu

7,00

Tema letošnjega pastoralnega leta je »oddaljeni«. Od Boga, odrešenjskega procesa in Cerkve smo na nek način vsi oddaljeni.

Opis

Letošnje šmarnice so postavljene v vsakdanje okolje s konkretnimi življenjskimi situacijami, ko smo oddaljeni zaradi nezdravega odnosa do življenja, nepravilnega sprejemanja življenja, zavračanja tistih, ki jih je življenje na tak ali drugačen način zaznamovalo. Zgodbe so napisane tako, da jih voditelj lahko prosto pripoveduje ali skupina otrok celo uprizori.

Otroci bodo pri šmarnicah aktivni v uvodnem delu, ko skupaj z voditeljem bogoslužja naredijo uvodno sceno dneva. Uvodi so zato daljši in povezani s sodelovanjem otrok. Vsak dan sproti je treba pogledati, kakšna bo uvodna scena naslednjega dne in se z animatorji dogovoriti, kako bodo pripravili uvod v mašo.

Iz cerkve se šmarnična pobožnost nato prenese v domove otrok. Prvi dan dobijo igralne plošče v velikosti formata A2, na katerih je narisan park z igralnimi polji in nekaterimi tematskimi scenami posameznih dni. Prvi dan dobijo tudi uvodno igralno karto, na kateri so pravila igre, in prvo igralno karto. Gre za prilagojeno igro »Človek ne jezi se!«, ki ima scenska polja, »stop« znake in bližnjice. Do konca meseca bodo otroci zbrali 30 igralnih kart, na katerih so narisane posamezne scene in naloge. Igralne karte so med igro pokrite. Igralec na »stop« polju mora dvigniti eno karto in odgovoriti na zastavljeno vprašanje. Na vsaki karti so tri vprašanja, kar ustreza trem starostnim skupinam: prvo vprašanje je za najmlajše, do 10. leta starosti, drugo vprašanje za mladostnike do 16. leta in tretje vprašanje za odrasle. Tako bodo v šmarnično dogajanje vključeni tudi drugi družinski člani, ki bodo sodelovali pri igri.

NaslovOddaljeni, a vendar blizu
PodnaslovŠmarnice za otroke 2006
AvtorjaBranko Balažic, Slavi Selan Trkman
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2006
ISBN961-211-359-9
Obseg202 strani
Vezavabroširano