3. adventna nedelja

12. decembra, 2020

Gospod Bog bo pravično vladal pred vsemi narodi

Zahodna družba se hvali z demokratičnimi zakoni in upoštevanjem človečanskih pravic, toda ko se bolj poglobimo v izvajanje demokratično sprejetih pravil, marsikdo zmaja z glavo in pristavi: »Zelo daleč smo od prave demokracije!« Svet, ki je še vedno zelo razdeljen in v katerem kroji pravico majhna peščica vplivnežev, ni človeku prijazen in ne moremo govoriti o neki pravičnosti. Potrebni smo globoke prenove ne le različnih struktur in zunanjega videza, temveč je treba nekaj spremeniti v samem jedru. Dokler ne pride do bistvene spremembe v naših glavah, v načinu razmišljanja, govorjenja in ukrepanja v dobro vseh, je bolje, da ne govorimo o pravičnosti, ampak o tiraniji peščice ki si lasti pravice Boga.

Prerok Izaija je v svojem času čutil, da ga Bog pošilja, da nekaj naredi v tej smeri. Takole nas danes nagovarja: »Duh Gospoda Boga je nad menoj, ker me je Gospod mazilil. Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim, da povežem strte v srcu, da okličem jetnikom prostost, zapornikom osvoboditev, da oznanim leto Gospodove milosti.« Bog se je od začetka časov zavezal, da bo reševal človeštvo. Bog je zvest in vse, kar je ustvaril, naj bi služilo človeku, ki ga je naredil malo nižjega od angelov. Mar je Bog vesolje in življenje na zemlji ustvaril zaradi sebe? Sploh ne. Vse je zaradi človeštva, saj to, kar je ustvarjeno, nima prave vrednosti, če ni nekoga, ki lahko to uživa in se Bogu zahvaljuje za vse dobro in lepo, kar nas obdaja.

Izaija nas v adventnem času sprašuje, ali znamo Božje darove pravilno uporabljati in če že prihaja do določenih zlorab – to je med ustvarjenimi in nepopolnimi bitji neizogibno -, moramo najti odgovor na temeljno vprašanje: »Ali smo se pripravljeni spreobrniti in spraviti z Bogom?« Ni nam znan datum Jezusovega ponovnega prihoda in zato je sedaj optimalni čas, da napake, ki smo jih naredili, odstranimo in se poboljšamo. Kaj je dobro narediti v letošnji pripravi na praznovanje Jezusovega godu?

Pandemija korona virusa nam je odvzela možnosti množičnega srečevanja, zato se bo priprava na božič preselila v naše domove. Kot družina se bomo pripravili na skupno praznovanje. Adventni venček gotovo imamo, a ne smemo ga pustiti samevati na mizi. Njegov namen je, da nas vabi na skupna srečanja ob branju Svetega pisma in molitvi. To je lepa priložnost, da si povemo, kar mislimo drug o drugem in tako ustvarimo pravo vzdušje za praznovanje. Kjer sta dva ali so trije zbrani zaradi skupnega dobrega, tam je Jezus gotovo med njimi!

Župnik Branko Balažic, SDB