28. nedelja med letom

10. oktobra, 2020

Svatba je pripravljena toda povabljeni je niso vredni

Bili so časi, ko smo komaj čakali, da bi bili povabljeni na kakšno svatbo, kajti to je bil velik vaški dogodek, ki je trajal več dni. Večina vaščanov je živela skromno, zato je bila svatba priložnost, da si si lahko v obilni mere privoščil vse, kar je miza ponujala. Jedlo in pilo se je brez prave mere, in brez kakšne slabe vesti, kajti vsi povabljeni niso prinesli nevesti in ženinu le darila, ampak tudi različne domače dobrote. Svatba je bila dogodek, v katerega je bilo vključeno širše sorodstvo, skupaj s sosedi, prijatelji in znanci.

Kako je danes glede ohceti in gostij? Najprej moramo sprejeti dejstvo, da mnogi živijo v skupnem gospodinjstvu, ne da bi se poročili. Če se že poročijo, nekateri naredijo to bolj na skrivaj, da bi bilo čim manj izdatkov. So pa tudi slovesne poroke, ko se hočeta družini ženina in neveste pokazati, da imata veliko pod palcem in zato mora biti vse obešeno na veliki zvon. In kako se obnašajo povabljeni? Tisti, ki hrepenijo po slavi in medijski prepoznavnosti gotovo pridejo, še več pa je takih, ki najdejo izgovore, da se ne izpostavijo.

Tako je bilo že v Jezusovem času. Njegova prilika o kralju, ki je pripravil gostijo, je vedno aktualna. S to priliko nam govori o nebeškem kraljestvu. Kralj je na gostijo povabil vse, ki so imeli v njegovem kraljestvu imeli pomemben položaj, bili so njegovi in jim je hotel izkazati hvaležnost. Na svatbo so bili povabljeni predstavniki izvoljenega naroda, duhovniki in starešine, farizeji in pismouki, vendar so zavrnili povabilo in Jezusa, zaradi katerega je kralj pripravil veličastno svatbo, niso sprejeli. Nato je kralj rekel služabnikom: »Svatba je pripravljena, toda povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.«

Vse je bilo pripravljeno, vsi, ki bi morali priti na svečanost, so odrekli pokorščino svojemu kralju in sedaj kralj nima druge možnosti kot da povabi vse, ki so lačni in žejni in bi želeli biti deležni kraljevih dobrot. V dvorano smejo vstopiti taki, ki kralja sploh niso poznali, a jim je sedaj dal priložnost, da se pobliže srečajo z njegovo velikodušnostjo. Z Jezusom Kristusom, se tako pripadnost kraljestvu razširi na vse, ki želijo vstopiti.

Danes smo tudi mi med povabljenimi. Svatba še vedno traja, prostora je dovolj za vse, kajti v nebesih je vsakdo dobrodošel. Le vstopiti je treba, se približati kralju in mu povedati, da smo mu hvaležni za njegovo velikodušnost in povabilo na večno gostijo.

Župnik Branko Balažic, SDB