13. nedelja med letom

27. junija, 2020

  1. nedelja med letom – A – uvodnik 2020

Kdor da piti samo kozarec vode, ker je moj učenec, ne bo izgubil svojega plačila

Slovenci smo zelo radodarni, kar se najbolj pokaže ob različnih solidarnostnih akcijah, ko za prizadete zberemo kar velike vsote. V ozadju je večkrat tudi želja, da se pokažemo in zablestimo pred drugimi. Ob velikih akcijah morajo biti navzoči tudi mediji, kako pa bodo sicer drugi zvedeli, da smo dobri, velikodušni, zelo radodarni. Torej smemo trditi, da je pogostokrat v ozadju določena korist in skriti nameni, kako si bomo povečali svoje ime in slavo. Pridobivati si slavo s pomočjo revnih in odpisanih, pa ni ravno krščansko. Tudi v Jezusovem času ni bilo nič drugače, zato je apostolom jasno rekel: »Kdor da piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je moj učenec, resnično, povem vam, ne bo izgubil svojega plačila.« Torej ni važno le dejanje kot tako, ampak predvsem to, kar se skriva v ozadju, kar naredimo v Jezusovem imenu in ne zaradi poveličevanja samega sebe.

Jezus nam s svojimi opozorili želi izpostaviti še nekaj drugega: ljubezen mora biti vedno konkretna, izražena s konkretnim delom usmiljenja: »Kdor da piti kozarec hladne vode, ne izgubi svojega plačila!« Pohvalo in plačilo lahko pričakujemo le takrat, ko lahko pokažemo, kaj smo naredili v prid našim bližnjim. Za opravljanje dobrih del torej ni treba biti pripadnik določene veroizpovedi. Dobra dela opravljajo tudi nekatoličani in ateisti. Vsakdo, ki ima mehko srce, se bo zganil ob človekovi stiski in bo pomagal.

Jezus pa izpostavi dobra dela, ki jih naredi njegov učenec. Njegovo delo ne smeš primerjati z delom nekoga, ki Jezusa ne pozna in ravna v skladu s svojo vestjo, ki je lepo izoblikovana ali pa tudi ne. Kristjan dela v moči zakramentov, ki jih je prejel in v skladu z milostmi, ki jih Bog posamezniku naklanja. Dobro delo narediš kot kristjan in tako z vsem, kar misliš, govoriš in delaš, pokažeš, kakšen učenec si. Jezus je izbral dvanajst učencev in jim razlagal svoj nauk. Vsi so bili deležni istega šolanja, toda eden izmed njih se je izneveril in je svojega učitelja izdal. Svoje napake se je zavedal, a v sebi ni našel dovolj ponižnosti, da bi stopil do Jezusa in ga prosil odpuščanja. Apostol Peter je ob zatajitvi Jezusa odreagiral drugače: žal mu je bilo in se je zjokal. Jezus je videl to njegovo priznanje in mu je odpustil.

Jezus nas s povabilom h konkretnim delom ljubezni izziva: »Kakšen učenec si? Delaš dobra dela v svojem imenu ali kot kristjan? Tvoja dela te bodo obsodila, ne Bog, ki je usmiljen in prizanesljiv!«

Župnik Branko Balažic, SDB