26. nedelja med letom

24. septembra, 2022

Nikoli ne bom pozabil vseh njihovih del

Prerok Amos v prvem berilu opisuje stisko in breme, ki bo padlo na tiste, ki sedaj živijo omrtvičeno in brezskrbno. Ti bodo korakali na čelu izgnancev, kajti vsak, ki vidi le sebe, pride v izgnanstvo osamljenosti pekla, v katerega ga ne silijo drugi, ampak si ga sam ustvari. Danes srečamo veliko ljudi, ki lahkomiselno, brezskrbno, poležavajo na udobnih posteljah in poskakujejo ob zastrašujočih zvokih in ritmih trendovske glasbe, si mislijo, da so njihove zabave res zabave, če so dostopne vse obstoječe oblike poživil, toda njihov konec je jasen. Nesmisel in življenje brez pravega cilja. Med takim ravnanjem človeka, ki je ukrivljen sam vase ter Božjim ravnanjem, ki nas povezuje v občestvo, je velik prepad.

Kako se obnašamo? »Važno je, da sem jaz OK!« to je sodobni malik. Tukaj smo vsi notri, kajti vsi se na vse pretege trudimo, da bi se dobro počutili, da bi bilo za nas vsestransko poskrbljeno, ne le, da nam ne bi nič manjkalo, ampak da bi vse imeli v najvišji meri. Človek je za drobtinico dobrega počutja sposoben ubijati, prezirati, goljufati in spregledati slehernega reveža, slehernega človeka z imenom, ki tako postaja številka.

Kaj bom naredil s tem svojim življenjem? Pridejo trenutki, ko smo v krizi, ko bi najraje zbežali, kajti situacija nas sili, da se je treba odločiti. Ko imamo čas, pravimo, sedaj se počutimo preveč dobro, bomo najprej dobro razmislil! In svoj čas za razmišljanje stalno prelagamo na jutri in naenkrat se znajdemo pred ogledalom, se gledamo in se več ne prepoznamo. Sem to res jaz? Ali lahkomiselnost res lahko pripelje do te točke?

Pa se vprašajmo, kdo je lahkomiseln? To je človek, ki v svojem ravnanju in svojih odločitvah premalo misli na posledice. Lahkomiselnost, precenjevanje svojih sposobnosti in neznanje se pogosto slabo končajo, včasih tudi tragično. Internet je zagotovo poskrbel za to, da so informacije enostavno dosegljive. Vse, kar si lahko zamislimo, je na dosegu naših rok: hrana, igre, oblačila, odgovori na domačo nalogo ipd. O skoraj vsaki temi se lahko le z nekaj kliki pozanimamo na Googlu. Vendar pa znanje ne pomeni modrosti. Veliko preveč je ljudi, ki arogantno hodijo naokrog in se hvalijo s svojo izobrazbo in diplomami, pa jim kljub temu primanjkuje modrosti za vsakodnevno življenje.

Sveto pismo nam govori o dveh oblikah modrosti: Prva je modrost sveta, ki se baha z napihnjenim znanjem, vendar je v Gospodovih očeh čista neumnost. Druga pa je Božja modrost ali sposobnost videti stvari z Božje perspektive, kar se seveda ne zgodi čez noč. Nihče se ne rodi moder, torej moramo vsi iskati modrost ali pa se soočiti s posledicami življenja brez nje. Problem, s katerim se soočamo je, da svet ponuja veliko različnih motenj, na katere se osredotočimo, namesto, da bi iskali modrost. Ne bomo našli modrosti, če se bomo gnali za premoženjem, prijatelji, odličnostjo ali prestižem.

Podati se moram na spoznavanje Božjega načrta v svojem življenju. Sveto pismo mi lahko veliko pomaga, vendar ni dovolj, da ga berem, kajti vsebino je treba spremeniti v življenje. Pri tem mi pomaga vsakodnevna molitev, ki mi prinaša Božji blagoslov.

Vsi od časa so časa potrebujemo nasvet, ampak ni vsak nasvet v skladu z Božjo besedo. Tudi usposobljeni svetovalec te lahko usmeri na napačno pot, namesto da bi ti pomagal najti tvojo pot, ki bo v skladu s tem, kar Bog pričakuje od tebe. Ne potrebuješ le dobrega psihologa, ampak predvsem človeka, ki svojo vero živi v vsakdanjem življenju. Zato je zelo pomembno s kom se družiš in koga sprejmeš za svojega prijatelja. Lahko se obdamo z ljudmi, ki nam bodo pomagali rasti v modrosti ali pa s takimi, ki bodo imeli na nas vpliv s svojo ignoranco.

Modrost se začne z odločitvijo, da boš zaupal Bogu, rasel v spoznanju njegove besede in živel življenje po svojih najboljših močeh. Da bi resnično postali modri, moramo živeti z odprtim ušesi in z lakoto po Gospodovem vodstvu.

Branko Balažic SDB