32. nedelja med letom

7. novembra, 2020

Bodite budni, ker ne veste ne dneva ne ure

Kako smo pripravljeni na življenje, ki je polno presenečenj in je zato zelo nepredvidljivo? Večina dobro premisli, kako bodo shajali od meseca do meseca in hkrati še nekaj dali na stran za hude čase. Ekonomska stabilnost je na prvem mestu, kar je pri mnogih povezano z znanim stavkom: »Čim več, s čim manj napora!« Če smo odkritosrčni, si moramo priznati, da smo sebičneži in zato radi živimo na račun koga drugega. Ni pa malo takih, ki menijo, da je za uravnoteženo življenje potrebna prava pamet in zato je treba finance urejati v skladu s končnim ciljem: Bogat je tisti, ki ve, zakaj živi in zato se trudi, da bo vse, kar dela in živi, vredno njegovega truda.

Jezus nam v razmislek daje zgodbo o desetih devicah, ki so vzele svetilke in šle naproti ženinu. Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet preudarnih. Prve so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale. Ko so slišale vpitje, da ženin prihaja, so hitro vstale in pograbile vsaka svojo svetilko. Preudarne so šle z ženinom, nespametne pa so si morale iti nabavit olja. Prišle so prepozno in vrata so se zaprla.

Simbolična in hkrati zelo zgovorna zgodba nam razkriva naše življenje. Prisiljeni smo, da se odločimo in se postavimo na eno stran: med nespametne ali med preudarne, med tiste, ki živijo iz dneva v dan, ali med dobre načrtovalce prihodnosti. Pri svojem načrtovanju ne smemo pozabiti, da naša prihodnost ni le materialna, temveč je celostna, zajema tudi našo dušo in našega duha. Ustvarjeni smo po Božji podobi, zato ne smemo zanemariti tega, kar nas presega. Človek ni srečen, ko skrbi le zase, temveč ko je sposoben vse dobro, kar ima in samega sebe podarjati drugemu. Preudarne device so to vedele, zato pri pripravi svojih svetilk niso pozabile na olje. Naše telo je podobno takšni svetilki: na zunaj lepo zgleda in zato so si svetilke zelo podobne, vendar to ni dovolj. Če je svetilka brez olja, smo sredi noči brez prave orientacije in naše življenje nima smisla.

Ženin še ni prišel. Sedaj je pravi čas, da svoje življenje napolnimo s pravo vsebino. Pravo olje je pri Kristusu. K njemu se napotimo s svojo vero, upanjem in ljubeznijo, da nas napolni, da bo naše življenje svetilo in kazalo pot vsem, s katerimi se bomo srečali. Na koncu bo prišel še ženin in bomo s prižganimi svetilkami stopili v njegovo hišo, kjer nas čaka večna gostija.

Župnik Branko Balažic, SDB