Sveta družina (leto A) – Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbeži v Egipt

28. decembra, 2019

Praznik Svete družine je dobil svoje mesto v božičnem času, kar se nam zdi najbolj smiselno, kajti božični čas je res povezan z družino. Zakonca si ustvarita družino, ko dobita prvega otroka. In tako je bilo tudi z Jožefom in Marijo: z Jezusovim rojstvom so postali družina. S tem enkratnim rojstvom, do katerega je prišlo z zelo jasnim Božjim posegom in ga praznujemo že več kot dva tisoč let, je družina dobila tudi neko novo vrednost. Vstopili smo namreč v novo zgodovinsko obdobje, ko je starozavezna postava ukinjena in je vse na novo utemeljeno na veri v Jezusa Kristusa. Kaj takega ni nihče pričakoval, kajti novega kralja so se vsi prestrašili in so skušali že na začetku končati zgodbo in živeti naprej po ustaljenih smernicah, ki so vsem, ki so si pridobili prva mesta, dajale določeno prednost in svojih privilegijev niso hoteli izgubiti za nobeno ceno. Evangelist Matej je o tem težkem položaju, v katerem sta se znašla Jožef in Marija, zapisal: »Gospodov angel se je prikazal Jožefu v sanjah in rekel: ‘Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbeži v Egipt! Ostani tam, dokler ti ne povem; Herod bo namreč iskal dete, da bi ga umoril.«

Herodova drža nam je razumljiva, kajti vsak kralj se boji za svoj prestol. Bolj me preseneča indiferentnost judovskih prvakov, duhovnikov, pismoukov in farizejev. Nobeden od evangelistov ni zapisal, da bi se potrudili obiskati nebogljenega otroka in se prepričati, kaj se je v resnici zgodilo. In vendar se je ta dogodek neizbrisno zapisal v zgodovino in pustil posledice. Kaj se je z Jezusovim rojstvom zgodilo oziroma, kaj je se je z njegovim rojstvom spremenilo?

V vsaki družini morajo biti medsebojni odnosi zgrajeni na zaupanju vseh članov. Treba je sprejeti drug drugega in se stalno drug od drugega učiti, si pustiti svetovati in sprejemati kritiko. Vemo pa, da je ta proces trdo delo in mnogi obupajo. Jožef, Marija in Jezus pa nas učijo, kako je treba v ta proces vnesti še tretjega, Boga. Novost Jezusovega rojstva je ta, da stopi v ospredje vera: Jožef in Marija nista vedela, kako bo potekal njun zakon in kakšna bo družina, v katero vstopa član, ki je bil od Boga vnaprej izbran. Vse je nepredvidljivo, treba je zaupati in verovati v Boga. Sveta družina je postavila na prvo mesto Boga, Jožef in Marija sta iskala Božjo voljo, bila sta odprta za Božje posege in razsvetljenja, sicer ne bi mogla pravilno vzgajati otroka Jezusa, za katerega so bili predvideni drugačni načrti, kot sta sama mislila.

Župnik Branko Balažic, SDB