Sveta Družina – Vstani, vzemi dete in njegovo mater in beži v Egipt – Branko Balažic

Leto A, 26. decembra, 2010

Kaj lahko rečemo o sodobni družini? Težko je govoriti o pravi družini, ko je toliko mater samohranilk, toliko otrok zdaj pri enem, zdaj pri drugem roditelju, toliko otrok, ki staršev, ali vsaj enega od njih, med tednom sploh ne vidijo, ker odhajajo, ko otroci še spijo in se vračajo, ko so otroci že v postelji. In kaj lahko rečemo o otrocih, ki pogrešajo ljubezen, ker starši nimajo časa za vzgojo in so vzgojo prepustili vrtcu, šoli, ali morda še katehetu ali katehistinji?
Sodobna družina je skupek različnih interesov, kjer vsakdo vidi zgolj sebe in svoje potrebe. Zato smo skupaj bolj zato, ker skupno bivanje omogoča večje finančne koristi in streho nad glavo. To ni več družina, ki bi bila dom in zavetje, kjer bi bili vsi varni. Za mnoge je domača hiša ali stanovanje v bloku samo hotelska soba, v kateri prespiš in zjutraj odideš.
Kako je bilo s sveto družino, ki so jo sestavljali Jožef, Marija in Jezus? Ni ji bilo postlano z rožicami: družina so postali v tujini, v neprijaznem Betlehemu in kar nekaj časa so živeli kot begunci. Kmalu po Jezusovem rojstvu je Jožef dobil naročilo: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in beži v Egipt!« Ni mu bilo svetovano, naj se sam umakne, naj zbeži pred odgovornostjo in zapusti družino. Niti mu ni bilo rečeno, naj z ženo pobegne in pusti otroka, ker mu bo samo v breme. Ne. Angel je naročil: »Vzemi dete in njegovo mater!« Svetovano mu je bilo, naj odidejo kot družina, ker bodo le tako vsi preživeli.
Družina je za marsikoga še vedno največji ideal. V Palestini, kjer je živel Jezus, je družina še danes na prvem mestu kot najdragocenejša svetinja. Kaj delajo različni diktatorji na Bližnjem vzhodu in v Afriki? Družine razdelijo in jih razselijo, da niso več skupaj. Tako jih najbolj prizadenejo. V Evropi in na zahodu družina ni več temelja skupnost in dragocenost, ker jo je uničil sodoben način življenja in na glavo postavljen sistem vrednot. V ospredju sem jaz, moški ali ženska, in nihče me nima pravice omejevati v moji svobodi. Za ureditev svojega življenja ne potrebujem ne ljudi in ne Boga. Jaz lahko popolnoma poskrbim zase.
Božja zamisel o življenju na zemlji pa je drugačna: kot zgled nam postavlja skupnost Boga v treh osebah, ker samo tam, kjer se ljubezen razdaja in smo na razpolago drug drugemu, prihaja do novega življenja in trdne skupnosti. Sveta družina je imela dovolj razlogov, da bi vsakdo lahko odšel po svoji poti, a so kljub težavam vztrajali, še več, postali so močnejši.
Brat, sestra, če hočeva preživeti, se bo treba odpovedati majhnim ambicijam in begom pred težavami. Ustvariti morava dom, ki sprejema, varuje in vrača ljubezen. Bog je namreč samo tam, kjer je ljubezen in kjer je Bog, težave in ovire ne morejo zlomiti človeka.
župnik Branko Balažic, SDB