2. nedelja po božiču – Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbéži – Branko Balažic

Leto A, 2. januarja, 2011

Kdo lahko reče, da je njegovo življenje idealno? Mislim, da nihče. Nobeno življenje ni idealno, ker takšno ne more biti iz preprostega razloga, ker smo samo ljudje, omejena bitja, ki se lahko zelo hitro zlomijo. Je bila »sveta družina« idealna? Ne, že na začetku so imeli zelo veliko težav – najprej z Marijino nosečnostjo, potem s popisovanjem in rojstvom v hlevu, nato z begunstvom, kajti Herod je hotel svojega rivala umoriti.
»Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbéži v Egipt!« je Jožef slišal naročilo. Kako bi sodobni moški razumel to sporočilo? Verjetno bi marsikdo razumel takole: »Jožef, spokaj in béži! Pusti otroka in žensko, ker ti bosta samo v oviro!« Prepričan sem, da bi marsikdo tako naredil: zbežal bi pred odgovornostjo. Jožef pa je vzel dete in njegovo mater in so se kot begunska družina preselili za nekaj let v Egipt. S to svojo potezo je veliko tvegal, kajti mati in otrok sta mu bila na poti v breme, bili so sumljivi za vsakega, ki so ga na poti srečali. Toda Jožef ni bil reva, ampak je odgovorno sprejel vlogo krušnega očeta in varuha svoje žene. Bil je pravi moški, ki je pripravljen za svoja dejanja sprejeti posledice.
Kako je danes sodobna družina na prepihu. Hočejo ji vzeti vso verodostojnost in iz nje narediti smešno burko o lepih starih časih, ki jih ni več. Sprašujem se, če je na zatožni klopi družina kot ustanova, ker ne razume več svojega poslanstva, ali so na zatožni klopi posamezniki, ki so iz svojega življenja naredili burlesko, jim tak način življenja ugaja in zato hočejo  svoje nenormalno življenje opravičiti in uzakoniti kot edino pravilno. Vedno bolj sem prepričan, da so glavni problem posamezniki, ki jih zanima le uživanje in se lahko rešujejo samo z lažmi, prevarami in krajo, kar seveda mora biti uzakonjeno kot dovoljeno in napredno.
Brat, sestra, se zavedava, kam pelje takšno življenje brez moralnih norm? Jaz to že čutim, ko se ukvarjam z mularijo, ki je sita vsega in jih ne morem prepričati, da je biti pošten pomembnejše kot imeti prigoljufan milijon na tekočem računu. Verjetno se oba zavedava, da sodoben način življenja ni lahek, da res mnogi komaj živijo iz meseca v mesec, vendar to ni razlog, da bomo uzakonili goljufanje in laganje kot vrednote. Greh mora ostati greh in krepost resnična človekova odlika, sicer bomo nehali biti ljudje. Naj se nas zato Bog usmili!
župnik Branko Balažic, SDB