Noč čarovnic, svetniki in verni rajni

V pripravi na praznik vseh svetih in spomin vseh vernih rajnih

Ali je noč čarovnic krščanski praznik? Kaj je narobe s kostumi za noč čarovnic? S člankom, povzetim iz novembrske revije »Župnijski kateheti«, odgovarjamo na nekaj vprašanj in predlagamo, kako z otroki praznovati prvonovembrske praznike skupaj s … svetniki!

Ali je noč čarovnic krščanski praznik?

Pravzaprav da. Noč čarovnic izvira z Irske iz obdobja Keltov. To je bilo ljudstvo krščanskih kmetov, ki so ob koncu poletja začutili, da se morajo dušam pokojnih zahvaliti za obilno letino. Med njimi je živelo prepričanje, ki izhaja iz 6. stoletja pr. Kr., da v noči na 31. oktober kraljestvo mrtvih in kraljestvo živih nimata več meja in ovir, in je mogoč dialog z mrtvimi dušami.

Kaj pomeni beseda »halloween«?

Noč, ko so Irci praznovali konec poletja in se pokojnim zahvaljevali za obilno žetev, so jo izvorno imenovali »Samhain«. Ko so v 18. stoletju, mnogi Irci zaradi revščine, emigrirali v Ameriko, so ponesli s seboj tudi ta praznik in ga preimenovali v  »All Hallows ‘eve«, kar dobesedno pomeni »večer vseh svetih« (all = vsi; hallow = posvetiti, narediti sveto; eve = predvečer). Zato je bil ta praznik povezan s praznikom vseh svetnikov, ki ga obhajamo 1. novembra in ga je Cerkev priznala kot praznik.

Toda zakaj Cerkev ne sprejema noči čarovnic?

Cerkev ne slavi smrti, ampak življenje. Okostnjaki, zombiji, čarovnice in duhovi s svojimi grozljivimi zgodbami – ki so bile dodane pozneje – spominjajo na smrt in prekletstvo ter so zastrašujoči. Namesto tega svetniki, blaženi in verni rajni spominjajo na večno življenje in spodbujajo veselje, vzbujajo željo po lepem in srečnem življenju.

Kaj je narobe z oblačenjem za noč čarovnic?

Na videz nič, toda kakor obstaja dobro, obstaja tudi zlo. Zabava z okostnjaki, zombiji, čarovnicami in duhovi diši po okultizmu in privablja Satana, čeprav tega ne opazite. K svetim mašam za vse svete, 1. novembra, pa te pritegne Bog, čeprav se tega ne zavedaš, in naredi veliko dobrega. Zato ni pomemben namen, s katerim se udeležim dogodka, temveč koga srečam in komu se pustim voditi.

Kako lahko praznujemo noč čarovnic na krščanski način?

Zelo preprosto: preobleči se v svetnike, ki ne strašijo in privabljajo lepoto! Konec koncev so tudi oni rajni, a srečni v Božji slavi! To je lahko priložnost za pričevanje ne samo vere, ampak tudi življenja in sreče. Še ena možnost je: molitev k svetnikom in udeležba pri sveti maši 1. novembra, kjer se spominjamo vseh svetnikov, ki godujejo!

Povzeto po: M. Rosaria Attanasio, v: Catechisti parrochiali, november 2022

Vaš komentar

Za objavo komentarja se morate prijaviti.