Tobija, Sara in angel Rafael – o poročni ljubezni in botrstvu

Tobija, Sara in angel Rafael – o poročni ljubezni in botrstvu

15,00

Knjiga nam prinaša razmislek o povezavi med pripravo na življenje, na odnose (za večino ljudi v zakonski zvezi, za nekatere v posvečenem življenju) in botrstvom. Boter je namreč nekdo, ki si ga izbere mladostnik sam in od katerega upravičeno pričakuje ne le zgled v veri, ampak tudi pomoč in podporo v življenju, kar konkretno pomeni tudi pogovore, ki vodijo in usmerjajo mladostnika k poročni – darovanjski ljubezni, klicu, da bi živeli in ljubili, kot nas ljubi Bog in bi ga v drži ljubezni kot kristjani tudi posnemali.
(iz Uvodnih misli)

Description

Povod za knjigo je bilo eno najpogostejših vprašanj, ki ga je mogoče zaslediti v pripravi na birmo in si ga zastavlja večina nosilcev birmanske pastorale (birmanci, starši, botri, duhovniki, škofje). Vprašanje se glasi tako ali podobno: »V sorodstvu nimamo kandidata za botra, ki bi ustrezal predpisanim pogojem; zakaj ne moremo izbrati botra, ki živi v neurejeni zakonski skupnosti (zunajzakonski, ločen in ponovno poročen …), saj je veren in ima vse zakramente; koga naj izberemo za botra?« Traktat o zakonu, ki zavzema kar polovico knjige, zato ne odgovarja le na aktualno vprašanje, zakaj nekdo ne more biti boter, če kot katoličan živi v nezakramentalni ljubezensko-spolni zvezi, ampak je namenjen predvsem poglabljanju, kaj pomeni kakovosten odnos med možem in ženo ter katere milosti prinaša zakrament zakona. Celostno se darovati je mogoče le pred ljubečim pogledom Boga samega v zakramentalni zvezi ali v deviškem – posvečenem življenju. Povabilo k življenju z Gospodom, ki prinaša odrešenje, je klic za vse kristjane, še posebej za tiste, ki bi želeli in bi lahko sklenili zakonsko zvezo pred Gospodom ter s tem, ob drugih izpolnjenih pogojih, pridobili tudi možnost postati birmanski boter oz. botra.
(iz Uvodnih misli)

Pričujoča knjiga pomeni pravo osvežitev na polju birmanske pastorale. Avtorica na prepričljiv in lepo berljiv način predstavi sodobno vlogo botrov, ki v času mladostniškega odraščanja lahko odigrajo pomembnejšo vlogo, kot jim jo običajno pripisujemo. Da so mladostniki za to motivirani in si tega celo želijo, je pokazala obsežna raziskava, narejena v času doktorskega študija avtorice, po kateri birmanci ne pričakujejo od botra prvenstveno darila, ampak predvsem kakovosten odnos, zato ima botrstvo v mislih, pričakovanjih in življenju birmancev vodilno mesto. Po rezultatih ankete sodeč, mladi pričakujejo, da jim bo boter zgled in opora tako v življenjskih kot verskih vprašanjih.
(Stanko Gerjolj)

NaslovTobija, Sara in angel Rafael – o poročni ljubezni in botrstvu
PodnaslovKdo je dober birmanski boter in kako ga izbrati
AvtorPolona Vesel Mušič
IlustracijeLojze Mušič
ZbirkaBirmanska pastorala
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2014
ISBN978-961-211-725-2
Obseg216 strani
Format14 x 21 cm
Vezavamehka vezava