Pot križa

Pot križa

5,00

“Pot križa je ena pomembnejših poti premišljevanja v življenju kristjana. Pred vami je rezultat premišljevanja mladega kristjana, ki tako kot v krščanstvu išče pot tudi v poeziji.”

Šifra: 9567 Kategorija: Oznaki: ,

Opis

“Ob vsaki postaji križevega pota svoje misli prelije v pesem. Igra se z besedami, uporablja izvirne metafore, išče prave rime in vsemu temu skuša dati globlji pomen.
Zgodbo Kristusovega trpljenja pripoveduje rimski vojak, ki je Jezusa spremljal na njegovi zadnji poti. V prvi kitici vsake postaje rimski vojak nagovarja Jezusa. Je posmehljiv, sovražen, ironičen, sarkastičen … Jezus mu pomeni odpadnika družbe in lažnega preroka. Zamaknjena vrstica prve kitice predstavlja tiste misli vojaka, ki jih ne izreče, ostanejo zamolčane.
Druga kitica vsake od postaj je vojakov pogled nazaj. Pisana je v preteklem času, čas zapisa je pomaknjen v obdobje po Jezusovi smrti. Predstavlja vojakovo doživljanje in interpretacijo dogodkov.
Tretja kitica pa je prelomna kitica vsake postaje. V zapisanih mislih je mogoče razbrati obup, strah, nemoč vojaka in naivnost, ki jo vidi sedaj, ko skesan gleda nazaj na svoja dejanja in vlogo, ki jo je imel pri križanju. Preobrat je viden tudi pri samem naslavljanju Jezusa; avtor uporabi veliko začetnico in s tem pokaže na pomembno notranjo spremembo, ki jo vojak doživi.
Verjamem, da se z likom vojaka lahko marsikdo poistoveti. Vsakodnevno namreč spremljamo Jezusa po poti križa in mu, če si lahko izposodim avtorjevo misel, zadiramo hladne žeblje v meso, ki se kot maslo upre kovini. Smo šibki v duhu, brezbrižni, včasih privoščljivi, drugič neizprosni. Da bi se spreobrnili, da bi se nekaj v nas zganilo, zahtevamo čudeže. Pa res potrebujemo čudeže, da bi verjeli vstajenju?”
(Uvodna beseda Katarine Dovč)

NaslovPot križa
AvtorDomen Strmšnik
IlustracijeAjda, Pia in Katarina Račič
ZaložbaSalve d.o.o. Ljubljana
Leto izdaje2010
ISBN978-961-211-531-9
Obseg32 strani
Format10 x 16,5 cm
Vezavazvezek