Cvetna nedelja (leto A) – Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu

4. aprila, 2020

Cvetna nedelja je prvi dan velikega tedna, ko se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. Obredi te nedelje, zlasti procesija z zelenjem in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju, izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki jih v pisnih virih zasledimo v 4. stoletju. Že v 7. stoletju pa so na Zahodu nosili v procesijah palme ali drugo zelenje in ga potem hranili po domovih. Bogoslužje ki poteka od cvetne do velikonočne nedelje zaznamuje bogata simbolika, ki nas vodi h globljenju razumevanju krščanske vere.

Eden od simbolov je pot. Izrael je svojo zgodovino razumel kot potovanje, ki se je začelo z Abrahamovim potovanjem v obljubljeno deželo. Simbol poti nastopa tudi v Jezusovem življenju in dobi svoj vrhunec v njegovi izjavi: »Jaz sem pot, resnica in življenje.« Njegovo javno delovanje je opisano kot potovanje iz Galileje v Judejo, dokler osamljen ne umre na križu. Ta simbolika spremlja tudi Cerkev na poti skozi zgodovino. Zato na cvetno nedeljo oblikujemo procesijo, ki se začenja na prostem in se konča v cerkvi, kjer je sveta maša.

Jezus je jezdil v Jeruzalem na oslici. Današnji odnos do osla je poniževalen, kar se močno odraža tudi v jeziku. Izhaja iz bajk, pripovedk in basni. Osel in vol ob Jezusovih jaslih v betlehemskem hlevu pomenita, da sta bili ob Jezusovem rojstvu navzoči najmanj ugledni bitji živalskega sveta in sta v njem prepoznali Božjega Sina. Po starem izročilu oslica simbolizira ponižnost, osel pa ponižanje. Če se je Jezus hotel usesti na takšno žival, potem je to storil zato, da bi pokazal, kako potrebna je ponižnost.

Jezusa so ob vhodu v Jeruzalem pozdravljali z zelenjem, ki je v naših krajih povezano s tradicijo izdelovanja butar in z oljčnimi vejicami. Oljka je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje. Palmove veje so simbol zmagoslavja in kraljevanja, zato so Jezusa pozdravljali kot kralja, ki prihaja v Jeruzalem.

Ko je Jezus prihajal v mesto so ga pozdravljali z vzkliki hozana, s čimer so izražali svojo vero v Jezusa kot kralja in odrešenika. Beseda hozana je sicer uporabljena pri vsaki maši, saj kristjani s to molitvijo pred povzdigovanjem izpovedujemo vero v našega odrešenika, ki je med nami v posvečenem kruhu in vinu.

Bogoslužje cvetne nedelje strne v sebi najpomembnejše dogodke Jezusove zadnje večerje, trpljenja in smrti. Višek vsega je v velikonočni procesiji, ki slavi zmago življenja.

Župnik Branko Balažic, SDB