1. postna nedelja (leto A) – Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš

29. februarja, 2020

Kult osebnosti, kariera, gibanje v krogu najboljših. To ima sodobna družba za najvišji cilj. Zato je vedno bolj popularen stavek: »Ni važno, kaj govorijo o meni, važno je, da govorijo!« Ali ni v ozadju takšnega prišepetavanja hudič, ki se je preoblekel v politika, zvezdnika, manekenko, samo da bi nas preslepil? Vsi smo pred skušnjavami, da bi ubrali bližnjico na poti do uspeha.

Tudi Jezus je bil skušan. Pred začetkom svojega delovanja se je odpravil v puščavo, da bi razmislil o načinu svojega nastopa v javnosti in hudič ga je skušal: »Če si Božji sin, reci naj ti kamni postanejo kruh. Vrzi se dol, kajti pisano je: ‘Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.’ Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš.« Mislim, da zadnja skušnjava premoti največ ljudi, da se zapišejo hudobnemu duhu.

»Vsa kraljestva sveta ti dam, če me počastiš!« Pohlep po denarju in slavi, pomembnosti in moči, kako je to privlačno. Jezus pa hoče slaviti Očeta, ki se razodeva malim in ubogim, zato hudiču odvrne: »Poberi se, satan, kajti pisano je: ‘Gospoda, svojega Boga, moli in njemu samemu služi!’«

Iskanje lažje poti je v človekovi naravi. Potrudimo se, da bi bilo naše življenje čim lažje, zato mnogi gredo k napovedovalcu prihodnosti, da bi vsaj približno vedeli, kaj vse jih še čaka. Sicer pa, kdo nima rad samega sebe in če zato drugega včasih malo ogoljufaš, še ni tako hudo! In vendar, če ne častimo Boga, častimo koga drugega!

Ali obstaja orožje proti skušnjavam? Postni čas nam za premagovanje Jezusovih treh skušnjav predlaga tudi tri vrste orožja proti njim: odpoved, dobra dela in molitev. Prve skušnjave ne prepoznamo, če se ne začnemo odpovedovati. Druga skušnjava govori o pretirani skrbi zase in češčenju posameznika. Ko pozabimo, da je ljubezen prva zapoved, bomo tudi bližnjega spregledali. Zato nam dobra dela razkrivajo, da smo bratje in sestre med seboj. Tretja skušnjava pa je najbolj zapeljiva: h komu vse hodimo, da bi imeli svoje življenje pod nadzorom? Jezus pa je izbral križ, da bi lahko bil blizu ubogim in zapostavljenim. Tam ni prostora za iskanje denarja, slave, pomembnosti in moči. Zato naj nam molitev razkriva, da je Bog tukaj zaradi nas, čaka nas in nas vabi k sodelovanju.

Župnik Branko Balažic, SDB