6. nedelja med letom (leto A) – Vaš »da« naj bo »da«, in vaš »ne« naj bo »ne«

16. februarja, 2020

Kako sodobnik oblikuje svoje mnenje? Večina se obrača po vetru in se dobrika tistim, ki so na oblasti. Zato lahko rečemo, da sodobnik nima svojega mnenja, je brez hrbtenice in zelo podkupljiv. Če ne veš kdo si, te lahko vsakdo izkoristi za načrte, ki ščitijo le ozek krog vplivnih in tiste, ki so na oblasti. Vodilni so celo prepričani, da s posameznimi stavki iz Svetega pisma, ki jih vzameš iz konteksta, lahko opravičiš vsako ravnanje. Jezus pa nam pravi: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel.« To pomeni, da je Stara zaveza nadgrajena z Jezusovim učenjem, ki ni nikoli prizanesljivo. Zanj ni važno dejanje samo na sebi, ampak kaj se skriva za njim oziroma, kakšen namen je imel posameznik, ko je naredil kakšno dobro delo.

Evangeliji niso nauk, ki bi bil nekje vmes, da bi ga lahko uporabljali v skladu z okoliščinami: danes mi ugaja to, jutri je bolj vabljivo ono drugo, vedno v skladu s tem, kako z najmanjšim vložkom doseči najboljši rezultat. Jezus je proti obračanju po vetru, zato je apostolom dejal: »Vaš ‘da’ naj bo ‘da’, in vaš ‘ne’ naj bo ‘ne’; kar je več kot to, je od hudega!« Kaj jim je hotel s tem povedati? Zelo preprosto stvar: treba je stati za tem, kar govoriš in svoje besede vedno podkrepiti z dejanji. Za danimi obljubami in prisegami je treba stati, zato je včasih bolje, da rečeš »ne«, ko neke stvari nočeš narediti, kot pa reči »da« in se potem na vse pretege opravičevati, ker obljube nisi izpolnil.

Zakaj mnogim sodobnikom manjka hrbtenica in ne izpolnijo danih besed? Mislim, da je eden od vzrokov ta, ker menijo, da je moralno obnašanje zastarelo in ne sodi v moderno družbo. Jasnih načel, kaj se sme in kaj je prepovedano, ni več in zato tudi greha ni več. Vedno je nekdo drug kriv za moje slabo ravnanje: ker me kot otroka niso imeli radi, me niso dobro vzgajali in navadili na trdo delo, ker … Izgovorov je nešteto, a kriv nisem nikoli jaz. Ko se tako obnašam, več ne vem, kaj je dobro in kaj slabo in zato tudi nimam več nobenega ponosa. Kako smo bili ponosni, ko smo se za kakšno stvar zelo potrudili in zanjo žrtvovali veliko časa. Danes je vse na razpolago, do vsega imam pravico, pa čeprav nisem nič investiral.

Kar je Jezus zahteval od svojih učencev, naroča tudi kristjanom tretjega tisočletja: »Vaš ‘da’ naj bo ‘da’, in vaš ‘ne’ naj bo ‘ne’!« Druge bomo prepričali le s pravim razmišljanjem, jasnim govorjenjem in z dejanji, ki bodo izpolnitev danih obljub.

Župnik Branko Balažic, SDB