POLETNI DELOVNI ČAS KNJIGVARNE (od 1.7.-19.8): PON-PET: od 8:00 do 17:00, SOB: 8:00 do 12:00

Naše nepozabne sanje!

Nadaljujemo z objavo člankov iz serije “Don Bosko ter digitalna in virtualna resničnost”, ki jih je napisal don Gildasio Mendes, vrhovni svetovalec  za družbeno obveščanje. V članku tega meseca imajo glavno mesto sanje.

Vprašanje “Kakšne so tvoje sanje?” je eno najpomembnejših vprašanj v človekovem življenju. Sanjati lahko pomeni zamišljati se v prihodnosti želeti si nekaj dobrega zase ali za druge.  Sanjarjenje je povezano s tem, da smo srečni.

Umetnost, glasbo, filme in literaturo uporabljamo za vizualizacijo in posredovanje zgodb o sanjah (pomislite na muzikal Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat).  Privlačijo nas in se nas globoko dotaknejo, saj je sanjarjenje potovanje strasti po smislu življenja in globoka želja po tem, da bi našli svoje mesto na tem svetu.

Uporabljamo vse vrste medijev, da bi svojim sanjam dali podobo in obliko, nato pa jih delimo s pesmijo, sporočilom, fotografijami ali celo samo s pripovedjo, ki navduši poslušalca.

Vsaj en način razumevanja interneta je, da je to ogromno omrežje izrazov ljudi, ki sanjajo o številnih stvareh.  Kaj ljudje delijo v družabnih medijih? Seveda veliko stvari, vendar so med njimi tudi tiste, ki so povezane z njihovimi sanjami o ljubezni, vpisu na fakulteto, novem prijatelju, novi službi ali potovanju …

Mnoga človeška in znanstvena odkritja so izhajala iz sanj posameznikov. Paul McCartney je skladbo Yesterday, verjetno eno največjih uspešnic skupine Beatles, napisal v sanjah. Einsteinova teorija relativnosti pa se mu je v resnici porodila kot najstniku. Sanjal je, da je naletel na kmetijo s kopico krav, ki so se stiskale za električnim pastirjem. Ko je kmet, ki je bil na nasprotnem koncu polja, vklopil električnega pastirja, so vse krave hkrati odskočile nazaj. Ko pa se je šel nato pogovarjat s kmetom, je ta dejal, da je videl, kako so ena za drugo odskočile od ograje. Te sanje so ga pripeljale do spoznanja, da so dogodki zaradi časa, ki ga svetloba potrebuje za potovanje, videti različno glede na to, kje stojiš.

Kaj pa sanje s svetopisemskega in verskega vidika? Svetopisemske sanje so dinamičen dialog med človekom in Bogom. Tako pridobljeno znanje postane pot razločevanja in odgovornosti. Jožef Stare zaveze in Jožef Nove zaveze! Tako lahko tudi mi na sanje gledamo kot na izziv, morda vpogled v Božji načrt za naše življenje. Dobro pa je, da se spomnimo tudi dogodka iz četrte Mojzesove knjige:

Če je med vami Gospodov prerok,
se mu dam spoznati v prikazni,
v sanjah govorim z njim.
Ni pa tako z mojim služabnikom Mojzesom;
temu sem zaupal vso svojo hišo;
odkrito govorim z njim od ust do ust
in ne v ugankah
in Gospodovo podobo sme gledati. (4 Mz, 6-8)

Don Bosko velja za svetnika številnih sanj. Naša naloga tukaj ni, da bi se spuščali v številna vprašanja, povezana z njegovimi sanjami. Želimo pa se osredotočiti na to, da je don Bosko do konca svojega življenja sledil svojim prvim pomembnim sanjam.

Don Boskove sanje pri devetih letih so med najbolj znanimi izmed njegovih številnih sanj. Te sanje poznamo vsi. Rad bi poudaril le tri vidike teh sanj z vidika komunikacije.

Opazujte, kako don Bosko postavlja vprašanja “plemenito oblečeni odrasli osebi”, ki se mu prikaže. Kdo si ti? Kako lahko to storim?   Umetnost oblikovanja vprašanj je izredno pomembno za način komuniciranja.  Lahko rečemo, da so don Boskove sanje prava enciklopedija vprašanj. Vedno je želel izvedeti pomen svojih sanj. Zakaj? Vprašanja vodijo k razmišljanju, odkrivanju pomena …

Don Bosko je svoje sanje tudi delil. Te sanje so bile globoko povezane z njegovim poslanstvom za druge. Don Bosko je sanjal s svojimi mladimi!

Seveda vsi nimamo tako posebnih sanj, kot jih je imel don Bosko.  Vendar je življenje sestavljeno iz sanj.

Imeti sanje pomeni imeti življenjski cilj. Vendar pa imeti sanje pomeni tudi to, da te sanje še niso konkretizirane. Ne vemo tega zanesljivo.  Toda ideja je tam zadaj v naših mislih. Živi v naših srcih.  Sanje se nanašajo na uresničevanje namena, želje, poslanstva …

Poslušanje sanj mladih je odličen način komunikacije. Gre za to, da nekomu pomagamo, da se odpre, da se izrazi, da lahko notranje življenje raste in ustvari notranjo mrežo, v kateri odkrije sebe, svoj notranji vir, izvir življenja in darov.

Drugi vidik don Boskovih sanj pri devetih letih je občutek, da je treba biti tu za druge, jih vzgajati, jih voditi, med mladimi ustvarjati nov utrip (drugi del teh sanj) družbene delitve in občestva.

Če se vrnemo k Jezusu, ugotovimo, da je bila njegova vizija Božjega kraljestva ta, da bi se približal ljudem, zlasti ubogim, bolnim, grešnikom, jih usmiljeno objel in jim dal perspektivo za delitev tega, kar so, da bi ustvaril prijazno okolje, da bi delili svoje talente in služenje.

Srce evangelija je bratska komunikacija.

Za Jezusa je komunikacija odnos in prisotnost.

Ti dve besedi sta bistvo don Boskovega preventivnega sistema.   Ko je človek prisoten, bolje pozna drugega. To je bilo Božje sporočilo Aronu in Mirjam, ko je govoril o Mojzesu: »Z njim govorim iz oči v oči.« Kdor je prisoten, gradi zaupanje. Kdor je prisoten, ljubi in izkazuje ljubezen.

Don Bosko je bil človek z globoko željo po občestvu in vključevanju. Zato je ustvaril tako obsežno mrežo dobrodošlice in sprejetosti za mlade ter skrbi zanje.

Kaj bi se zgodilo, če bi don Bosko skril svoje sanje? Če se ne bi zvesto odzval na svoje najpomembnejše sanje?

Tisti, ki sanja, sporoča! Katere so vaše nepozabne sanje?

Vir: InfoANS, prevod in priredba: bans

Vaš komentar

Za objavo komentarja se morate prijaviti.